Forum technique.pl Strona Główna technique.pl
Forum poświęcone technice rządzonej przez inżynierów :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tokarka stołowa.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum technique.pl Strona Główna -> Technologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
witek



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 71
Skąd: Opole

PostWysłany: Sob Wrz 29, 2007 4:58 pm    Temat postu: Tokarka stołowa. Odpowiedz z cytatem

Oto efekt mojej kilkutygodniowej pracy.
Tokarkę niekompletną, bez napędu, w stanie piwnicznym kupiłem w lipcu.
Po kapitalnym remoncie i uzupełnieniu niezbędnego osprzętu wygląda tak.
Konik wymaga przebudowy albo zbuduję nowy.
Na zdjęciu tokarka w trakcie kontroli bicia promieniowego uchwytu.
Wynik 0,005 do 0,01 mm.



DSC09859_1.JPG
 Opis:
 Rozmiar pliku:  67.96 KB
 Obejrzano:  3217 Raz(y)

DSC09859_1.JPG



DSC09858_1.JPG
 Opis:
 Rozmiar pliku:  70.82 KB
 Obejrzano:  3294 Raz(y)

DSC09858_1.JPG



_________________
www.mikromaszyny.eu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Szakal



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 213
Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie Wrz 30, 2007 8:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
W jakiej cenie jest nowa tokarka? Czy cenę trzeba liczyć w tysiącach?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Gość






PostWysłany: Nie Wrz 30, 2007 8:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, cenę nowej tokarki należy liczyć w tysiącach złotych.
Przedział 1700 do 5000 zł.
Powrót do góry
witek



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 71
Skąd: Opole

PostWysłany: Nie Wrz 30, 2007 8:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anonymous napisał:
Tak, cenę nowej tokarki należy liczyć w tysiącach złotych.
Przedział 1700 do 5000 zł.

Napisałem przed zalogowaniem.
Ponadto szukaj: www.google.pl www.allegro.pl.

_________________
www.mikromaszyny.eu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
unblack



Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią Cze 20, 2008 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zobacz na tę stronkę http://www.maszyny.net/

Ja też planuję zakup tokarki i frezarki, ale dopiero za kilka lat.
Póki co zaopatrzyłem się w literaturę i ściągam ile się da materiałów emulem z neta.
Pozdrawiam:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Max



Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 16
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sro Paź 01, 2008 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo ciekawa konstrukcja-co to za typ?
Stół krzyżowy identyczny(wręcz taki sam) jak w mojej tokarce Ous1, jednak łoże i wrzeciennik, zgoła odmienny? Czy to nie jest jakaś samoróbka?

Tokarka Ous1 w stanie bliskim użyteczności(zazwyczaj śruby pociągowe do wymiany), to koszt zaledwie koło1000zł. Jednak wyremontowanie i poprawa parametrów to koło 2000-3000zł, przy dobrej renowacji wraz z toczeniem tarczy do uchwytu na tokarce i nowym uchwytem, można uzyskać bicie prawie nie mierzalne poniżej 0,002mm.
Ponad to tokarka ous1, ma jedną wielką zaletę dla 'biednych' modelarzy, mechaników. Jest to jak nazwa wskazuje O-obrabiarka U-uniwersalna S-stołowa. Cały pic polega na tym O, w komplecie powinna być kolumna, na której mocując wrzeciennik możemy otrzymać frezarkę....

_________________
Pzdr Maurcycy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
witek



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 71
Skąd: Opole

PostWysłany: Czw Paź 02, 2008 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Istotnie, jest to samoróbka. Część pochodzi z fabrycznej obrabiarki. Wrzeciono jest inwencją poprzedniego właściciela, niestety jest zbyt wiotkie i łatwo wpada w drgania. Łoże jest produkcji własnej, wykonane z 20mm stalowej płyty, poddanej planowaniu. Do łoża przykręcona jest konstrukcja z ceowników która nadaje sztywność całości.
Śruby pociągowe są już mocno zużyte. Dobrze było by wykonać nowe ale w komplecie z kamieniami.
Buduję jeszcze porządny konik, bo ten który zastałem ciężko nim nazwać.
Nie modernizuję maszyny dalej, bo służy mi do "grubszych" prac.

_________________
www.mikromaszyny.eu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Max



Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 16
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią Paź 03, 2008 5:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To prawda, jak wymieniać to tylko z kamieniami. Najlepiej, gdy śruby są docierane wraz z nakrętką(kamieniami). W mojej tokarce ktoś już raz wymieniał śruby, a zrobił to w tak paskudny sposób(kiepski materiał, gwint metryczny), że śruby zostały nierównomiernie zużyte, co uniemożliwia kasację luzu. Niestety z tego względu wciąż jestem bez sprawnej maszyny, koszt wykonania nowych śrub, na należytym poziomie wraz z kamieniami to około 800zł.
_________________
Pzdr Maurcycy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum technique.pl Strona Główna -> Technologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Na tym forum nie możesz dołączać plików
Możesz pobierać pliki z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group