Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jar23
|
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 7:43 pm Temat postu: Staryo model do remontu |
|
|
Witam .
Dostałem stary model maszyny w złym stanie technicznym i chce go uruchomić . Poprzedni właściciel chyba nie miał pojęcia o działaniu tego silnika bo wlot i wylot pary doprowadził do kotła co wykluczało jego działanie
Mam pytanie odnośnie tłoka gdyż występuje spory luz miedzy cylindrem około 0.5mm i co zrobić uszczelnić a jeśli tak to czym czy dorobić nowy tłok ?
Proszę też o określenie wieku tego modelu . Na kotle są bicia które widać na zdjęciu . Wymiary : dług 25, wys 23, szer 15.
Będę wdzięczny za wszelkie rady które pomogą mi w remoncie .
Pozdrawiam Jarek
Opis: |
Bicia na kotle BERLIN nr patentu i nr seryjny |
|
Rozmiar pliku: |
192.6 KB |
Obejrzano: |
999 Raz(y) |
|
Wylot pary wchodzi z powrotem do kotła .Połączenia nieszczelne do ponownego lutowania . |
|
179.93 KB |
968 Raz(y) |
|
|
181.19 KB |
987 Raz(y) |
|
|
184.9 KB |
999 Raz(y) |
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
kostaelektro
|
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 9:39 pm Temat postu: robota bedzie ciezka , acz nie beznadziejna |
|
|
przede wszystkim wszystkie lozyskowania i miejsca gdzie wystepuje tarcie :suwak . czy niema tam progow wybic i wytarc .tlokiem sie nie przejmuj , powinien byc na nim pierscien ( mozna go zrobic nie tylko ze stali czy innego metalu , od biedy mozebyc nawet ze skory). jezeli nie masz doswiadczenia w slusarstwie i mechanice remont moze byc trudny .rt
_________________ Starajmy się! |
|
Powrót do góry |
|
|
Szakal
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 2:57 pm Temat postu: |
|
|
Tak, remont może być trudny, ale wart tego trudu
|
|
Powrót do góry |
|
|
avi
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Odnośnie luzu na tłoku to proponujw w miare twoich możliwości wykonanie nowego a następnie polerowanie pastą szlifierską do cylindra. Wtedy wszystko będzie bardzo dokładnie pasowało. Najłatwiej jest dorobienie pierścienia uszczelniającego jak wcześniej zostało napisane.
_________________ Tomasz |
|
Powrót do góry |
|
|
jar23
|
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 10:33 pm Temat postu: Model po remoncie |
|
|
Witam . Przedstawiam kilka fotek maszyny po remoncie . Wykonałem nowy tłok jak radził kolega w poście oraz zmieniłem doprowadzenie pary do rozrządu . Wywierciłem i nagwintowałem otwór w cylindrze przez który można smarować tłok . Zamontowałem też zawór bezpieczeństwa w dość nie ciekawym miejscu ale nie chciałem robić nowych otworów choć i tak nie bardzo by było gdzie . W sobotę spróbuję go uruchomić i nagram jakiś filmik.
Pozdrawiam Jarek
Moim zdaniem koło zamachowe powinno być o większej średnicy . Teraz ma średnice 60 mm . |
|
150.35 KB |
995 Raz(y) |
|
|
158.96 KB |
949 Raz(y) |
|
|
145.43 KB |
984 Raz(y) |
|
|
164.02 KB |
976 Raz(y) |
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Teigrek
|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 12:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Myślę, że jednak powinieneś zmienić miejsce montażu zaworu bezpieczeństwa. Wlot do zaworu powinien znajdować się powyżej maksymalnego poziomu wody, a u Ciebie jest w połowie wysokości kotła -to zbyt nisko. Jeśli masz możliwość otwarcia kotła to możesz zainstalować fajkowatą rurkę od otworu do góry -do górnej części przestrzeni parowej. A jeśli nie, to może dałoby się go zamontować koło przepustnicy? Z tego co widzę na zdjęciu to tam jest trójnik zaślepiony z jednej strony.
MM
|
|
Powrót do góry |
|
|
witek
|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 5:17 pm Temat postu: |
|
|
Piękny modelik.
Widzę że zawór bezpieczeństwa kupiony ok kolegi "avi".
Z opisu aukcji wynika że standardowo ustawiony jest na 0,6MPa, trzeba ustawić znacznie niższe ciśnienie, bo obawiam się że przedstawiony kociołek z trudem wytrzyma takie ciśnienie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|