Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jar23
|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 9:59 pm Temat postu: Maszyna do remontu |
|
|
Witam , na aukcji Allegro nr 224283681 jest maszyna parowa do remontu dość sporych rozmiarów jak na model . Co to za sprzęt do czego był wykorzystywany i jakie są realne koszty naprawy ?
Pozdrawiam Jarek
Opis: |
|
Rozmiar pliku: |
2.22 KB |
Obejrzano: |
12666 Raz(y) |
|
|
11.54 KB |
12666 Raz(y) |
|
|
12.27 KB |
1130 Raz(y) |
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
szdowk
|
Wysłany: Pią Sie 10, 2007 1:32 pm Temat postu: |
|
|
Hello
Nie jest to model. To w pełni użytkowa, dość ciekawa maszyna. Ciekawe jest w niej to, że albo ma przed cylindrem jakąś dodatkową pompę, albo jest to maszyna dwustopniowa (zakładam, że raczej te cylindry nie pracowały podłączone do kotła równolegle).
Niestety, jak widać, jest w złym stanie, trochę niekompletna, ale najgorsze jest to, że pierwszy krzyżulec (ten najbliżej wału korbowego) jest połamany.
Co do kosztów remontu, to remontujemy maszyny we własnym zakresie, więc trudno oszacować koszty (tzn. jak je przeciętnie szacujemy to wychodzą nam zawsze jakieś nieziemskie sumy ). W każdym razie z uwagi na wybrakowanie i zły stan kotła widać, że będzie potrzeba sporo czasu i/lub pieniędzy.
_________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
|
avi
|
Wysłany: Pią Sie 10, 2007 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Witaj. Widzialem ta maszyne na allegro i cena wydaje mi sie bardzo przesadzona aby ja kupic. Odnosnie remontu to odradzalbym na stan tej maszyny. Wiekszosc czesci jest do wymiany.
_________________ Tomasz |
|
Powrót do góry |
|
|
szymoniek
|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 6:07 pm Temat postu: |
|
|
Myślę, że trudno by było naprawiać maszynę w takim stanie. Zastanawiam się tylko czy otwór przed kołem zamachowym to palenisko i czy jest to maszyna pionowa
|
|
Powrót do góry |
|
|
szdowk
|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Hello
To maszyna typu "lokomobila". Przed kołem zamachowym jest raczej komin, brakuje zamknięcia dymnicy. Na drugim końcu powinno być palenisko, którego też brakuje. IMHO maszyna pozioma.
Może jest tu nabywca i zamieści więcej zdjęć?
_________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
|
|