Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
awow
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 3:17 pm Temat postu: Maszyna parowa |
|
|
Czy zbudował ktoś maszynę parową opisaną w numerze 5/1983 Młodego Technika. Jest tam opisana maszyna parowa z rozrządem suwakowym. |
|
Powrót do góry |
|
|
szdowk
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 4:45 pm Temat postu: |
|
|
Hello
Osobiście nie. Natomiast jak się na to patrzy, to nie ma tam kompletnej dokumentacji, a tylko rozrysowane detale. Z całym szacunkiem dla autora z MT, ale myślę, że zrozumienie i sprawdzenie zamieszczonych tam rysunków zajmie tyle samo czasu co narysowanie własnego rozwiązania - w szczególności, że własne rozwiązanie będzie osadzone w realiach możliwości posiadanych materiałów i narzędzi.
PS. Do uczestników forum: Rzeczony cykl artykułów jest u mnie dostępny via e-mail - mam wątpliwości natury praw autorskich odnośnie ich publikacji na stronie lub na forum - w końcu od 1983r. upłynęło zaledwie 24 lata, a znając pewne praktyki wydawnicze nie wiem, czy te artykuły nie były jeszcze później przedrukowywane (w latach '90 lub nawet już w XXIw. ). _________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
|
Teigrek
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 3:31 pm Temat postu: |
|
|
Ja nie biorę się za budowę silnika z rozrządem suwakowym do puki nie będę miał tokarki, a kiedy to będzie...
Ale chętnie zpoznałbym się z tymi artykułami szdowk, więc jak byś mógł wysłać
pozdrawiam MM |
|
Powrót do góry |
|
|
Teigrek
|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za maila. Ten silnik jest niepotrzebnie strasznie pokomplikoowany, do tego rysunki są mało przejrzyste. Rzeczywiście lepiej zaprojektować samemu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Szakal
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 2:46 am Temat postu: |
|
|
Też mógłbym prosić o e-maila z tymi planami, bo chciałbym się z nimi zapoznać |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciej
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 6:46 pm Temat postu: |
|
|
szdowk napisał: | (....)
PS. Do uczestników forum: Rzeczony cykl artykułów jest u mnie dostępny via e-mail (...). |
To i ja poproszę _________________ pozdrawiam
Maciek |
|
Powrót do góry |
|
|
Andrzej
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 11:40 am Temat postu: Maszyna z Młodego Technika nr.5. 1983r |
|
|
Witam.
W trakcie budowy mojej maszyny, w pewnym momencie zwątpiłem czy sobie
poradzę z jej budową.Miałem ten numer Technika i po namyśle wziąłem się za nią.Tak jak koledzy piszą,plany mają błędy i są mało zrozumiałe.
Ale zawziąłem się na nią i powoli ją rozgryzłem,najbardziej było trudno rozpracować skrzynię suwakową.
Wykonałem nawet tą skrzynkę, cylinder,tłok,i parę rzeczy.
Mam to nawet przed sobą.
Sam byłem ciekawy jak jak to wyjdzie.Oczywiście nie skończyłem jej,po pewnym czasie wróciłem do budowy dwu cylindrowej.
Proszę bardzo, jak ktoś jest zainteresowany jej budową,poradą, fotką czy planami służę pomocą.
Pozdrawiam Andrzej. |
|
Powrót do góry |
|
|
Johny_Hawk
|
Wysłany: Sob Gru 13, 2008 12:04 am Temat postu: |
|
|
mam prośbe jeśli można to prosze o plany komory suwakowej byłbym wdzięczny |
|