|
technique.pl Forum poświęcone technice rządzonej przez inżynierów :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Augi
|
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 2:34 pm Temat postu: Regulator obrotów |
|
|
Witam wszystkich
Chcę zapytać, czy ktoś z Państwa zbudował kiedyś odśrodkowy regulator obrotów dla modelu maszyny parowej. Potrzebuję zdjęcia, opisy, rysunki, cokolwiek, bo nie wiem jak sobie poradzić z precyzyjnym zaworem, dozującym parę. Znam mniej więcej zasadę działania takiego regulatora. Jak go zbudować, żeby dobrze działał w modelu, zabawce? Pozdrawiam wszystkich. _________________ Augi |
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 8:46 pm Temat postu: |
|
|
Hello
Nie budowałem takiego zaworu, ale widziałem parę razy i dorabiałem brakujące części.
W każdym razie te zawory dzielą się na co najmniej dwa rodzaje: pierwszy, zakładany na przewód zasilający maszynę w parę (np. w stosowany w maszynach szkolnych), a drugi dłąwiący wylot pary z maszyny (do obejrzenia na szkolnym modelu przekrojowym).
Ogólnie, wydaje mi się, że regulatory dostępne w w/w modelach są dobrymi przykładami. Regulator z modelu nie-przekrojowego jest w pełni działającym regulatorem, z zaworem wyposażonym w ośkę uszczelnianą dławnicą z pakułami.
Wydaje mi się, że sam zawór, przy uwzględnieniu tylko funkcjonalności sterowania przepływem pary, nie musi być w pozycji zamkniętej idealnie szczelny - ten zawór ma sterować obrotami (musi się względnie luźno obracać), a nie trwale odcinać dopływ pary.
Natomiast co do napędu regulatora, to mam takie przemyślenie, że dobrze jest nie stosować do tego celu przekładni zębatej (tak jak w maszynie szkolnej) - są z nią same problemy, podczas gdy nie jest ona z funkcjonalnego punktu widzenia konieczna. _________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Augi
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 3:16 am Temat postu: |
|
|
Witam,
Wielkie dzięki za informacje.
Pozdrawiam _________________ Augi |
|
Powrót do góry |
|
 |
phpadmin Site Admin
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Dzień Dobry
To był post nr 100. Gratuluję. Wygrałeś wirtualny uścisk dłoni
Administracja |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz dołączać plików Możesz pobierać pliki z tego forum
|