Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piotr_O
|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 9:44 pm Temat postu: dobieranie kola zamachowego do tłoka |
|
|
Witam. Czy masa i srednica kola zamachowego musi byc odpowiednio dobrana pod tłoki zakres jego ruchu?
Pozdrawiam _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
awow
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 10:08 pm Temat postu: |
|
|
ale to małe modele... ja chce zrobic taki o srednicy tloka 70mm jak nie więcej... jak narazie projekt wstępnie powstaje _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 11:52 pm Temat postu: |
|
|
usiadlem i policzylem to. ale nie wiem czy poprawnie. wzorowałem sie na modelu szkolnym
stosunek wyszedł 1 : 1,6 : 7,2 : 64,54
średnica tloka w mm, skok tłoka w mm, średnica zewnętrzna kola w mm, waga koła w gramach.
porównując wyniki do tabeli którą podsunął kolega Awow różnica wychodzi 2-3mm max. Co wy na to? _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafalrafal9
|
Wysłany: Pon Lip 28, 2008 8:43 pm Temat postu: Re: dobieranie kola zamachowego do tłoka |
|
|
[quote="Piotr_O"]Witam. Czy masa i srednica kola zamachowego musi byc odpowiednio dobrana pod tłoki zakres jego ruchu?
Może być, ale chyba nie za wszelką cenę musi. Oczywiście im dokładniej policzone i dobrane elementy tym lepsza jakość i końcowy rezultat.
Moją maszynkę zbudowałem intuicyjnie, koło zamachowe ze starej maszyny do szycia (to mniejsze i błyszczące), jakie było wykorbienie przeważnika, (bo to była maszyna łódeczkowa) tak dobrałem długość cylindra i tłoka. odlałem go z ilości ołowiu z 2ch klem akumulatora, a cylinder z miedzianej rurki 1". Wszystko działa jeszcze przy 0,15 atm. Nic nie obliczałem. Nie lubię matematyki. Może tylko tłok jest trochę za masywny bo przy wysokich obrotach tłok względem otoczenia stoi w miejscu a podstawa maszynki pracuje, ale chciało się zużyć cały ołów  _________________ rafał |
|
Powrót do góry |
|
 |
|