Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
purchaw090293
|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 11:20 pm Temat postu: Potrzebna pomoc. |
|
|
Słuchajcie, mam pytanie, otóż czy możecie mi podać gotowy projekcik silnika strilinga (taki z puszek i ogólnie byle czego co jest łatwo dostępne, aby nie wytaczać elementów, bo tokarki nie mam). Zrobiłem już z 9 tych silników no ale żaden nie zadziałał  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciej
|
Wysłany: Sob Gru 12, 2009 8:48 pm Temat postu: |
|
|
A skąd jesteś? Jeśli masz materiał, to Ci wytoczę. _________________ pozdrawiam
Maciek |
|
Powrót do góry |
|
 |
purchaw090293
|
Wysłany: Sob Gru 12, 2009 10:46 pm Temat postu: |
|
|
Z Radomia, no ale pieniędzmi zbytnio ,,szastać" nie mogę, bo nie mam stałego zarobku. A jak silnik nie zechce zadziałać, no to będę miał stratę, więc rozumiesz, chodzi mi o taki dość prosty silnik z puszki i z druta. Może podajcie mi jakieś zależności między wymiarami, co jaką powinno mieć długość przy określonej średnicy itd.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Hello
Mówiąc szczerze, mamy złe doświadczenia z budową takich silników z puszki i drutu - ich zadziałanie należy rozpatrywać w kategorii "cudu", tzn. jest możliwe, ale obarczone znaczną ilością zastrzeżeń i wątpliwości. Przykład (akurat tego nie budowaliśmy, więc jest szansa, że zadziała): http://www.bekkoame.ne.jp/~khirata/english/mk_can.htm
Natomiast tu jest opis na którym się wzorowaliśmy, przy budowie naszej najbardziej udanej serii silników: http://www.modelengineeringsoc.com/Docs/TinCan.pdf
Poza tym mogę polecić silniki do samodzielnego montażu z Allegro - te niskotemperaturowe do postawienia na kubku wrzątku działają bardzo ładnie. Tych drugich nie testowaliśmy. _________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
purchaw090293
|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 9:52 pm Temat postu: |
|
|
właśnie o ten silnik (ten 2 z ramieniem) mi chodziło A jak zrobić zimny tłok (nie jestem dobry z angielskiego, o wiele lepiej idzie mi rosyjski )
szdowk napisał: | Hello
Mówiąc szczerze, mamy złe doświadczenia z budową takich silników z puszki i drutu - ich zadziałanie należy rozpatrywać w kategorii "cudu", tzn. jest możliwe, ale obarczone znaczną ilością zastrzeżeń i wątpliwości. |
Pocieszyłeś mnie tym, bo ja już takich z 10 ,,puszkowców" zrobiłem i żaden ni rusz. Co do tego pierwszego to jest gdzieś filmik na ,,ja tubie" jak ten silnik pracuje ale niezwykle wolno się kręci (wąż by tego ruchu pewnie nie zobaczył ) pewnie ze względu na tą membranę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 1:57 pm Temat postu: |
|
|
Hello
purchaw090293 napisał: | właśnie o ten silnik (ten 2 z ramieniem) mi chodziło A jak zrobić zimny tłok. |
Normalnie... Kawałek ładnej, mosiężnej, normatywnej rurki (można nabyć o średnicy 2,5cm) + toczony aluminiowy tłok. Pewno do eksperymentów niektórzy koledzy zaproponowali by tłok z cyny odlany w cylindrze (ale to byłby pewien hardcore).
Poczytaj dokładnie wątki na tym forum - wtedy "chwycisz" o co chodzi. _________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
purchaw090293
|
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 4:33 pm Temat postu: |
|
|
szdowk napisał: | Hello
purchaw090293 napisał: | właśnie o ten silnik (ten 2 z ramieniem) mi chodziło A jak zrobić zimny tłok. |
Normalnie... Kawałek ładnej, mosiężnej, normatywnej rurki (można nabyć o średnicy 2,5cm) + toczony aluminiowy tłok. Pewno do eksperymentów niektórzy koledzy zaproponowali by tłok z cyny odlany w cylindrze (ale to byłby pewien hardcore).
Poczytaj dokładnie wątki na tym forum - wtedy "chwycisz" o co chodzi. |
No właśnie co do wytapiania tego tłoka to jak się tego dokonuje, aby było go potem łatwo wyjąć z tej formy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Nie Gru 27, 2009 8:09 pm Temat postu: |
|
|
purchaw090293 napisał: |
No właśnie co do wytapiania tego tłoka to jak się tego dokonuje, aby było go potem łatwo wyjąć z tej formy. |
Zapewne nie jest go łatwo wyjąć z formy - ja tego nie robiłem. Ktoś na forum maszyn parowych chyba kiedyś chwalił się czymś takim. Jest to opisane w niektórych źródłach podających przepis na budowę maszyny parowej (np. w którymś starym Młodym Techniku). _________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
purchaw090293
|
Wysłany: Nie Gru 27, 2009 11:43 pm Temat postu: |
|
|
Ściany cylindra pokryłem warstewką oleju do 2 suwa, nawet udało mi się zatopić w tym tłoku uchwyty na sworzeń (zrobione z druta miedzianego), ale niestety olej trudno jest tak rozprowadzić aby nie tworzyły się zacieki, w konsekwencji w powierzchni tłoka były liczne nierówności, niby da się to zrobić na papierze ściernym, ale tłok wtedy nie jest już taki równy i szczelny. Ale obiło mi się o uszy, żeby ołów dał się łatwo ,,odkleić" od formy musi być pod tym tkanina (bodajże bawełna), ale nie pamiętam dokładnie, któryś z organomistrzów tak mówił. Ale po co zadawać sobie taki trud, czy ze strzykawki da radę zrobić taki cylinder? Tłok bym nieco obtarł papierem ściernym, aby luźno chodził w cylindrze, ale jednocześnie było szczelny, może dodam do tego jeszcze odpowiednią ilość smaru, aby spotęgować ten efekt. Co o tym sądzisz?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 12:11 pm Temat postu: |
|
|
Według mnie to strzykawki mają tu rację bytu jeśli odpowiednio się zetrze nadmiar materiału z tłoka, są proste, łatwo dostępne, tanie czego chcieć więcej. Takie jest moje zdanie jeśli ktoś chce wiedzieć. _________________ .::Szakal::. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 6:08 pm Temat postu: |
|
|
Ja powiem tak: Spróbujcie. Istnieje pewna szansa, że się uda.
Nie należy zapominać, że w niektórych modelach niskotemperaturowych z powodzeniem stosuje się tłoki membranowe z gumy/silikonu. _________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
purchaw090293
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 11:07 pm Temat postu: |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=eX872zcgSPk
Tutaj jak widać, membrana z powodzenie się sprawdza też i w wysokotemperaturowym, który się wkręca nawet na niezłe obroty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|