|
technique.pl Forum poświęcone technice rządzonej przez inżynierów :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mareks1410
|
Wysłany: Czw Paź 15, 2009 8:07 pm Temat postu: @@ |
|
|
@@
Ostatnio zmieniony przez mareks1410 dnia Nie Paź 18, 2009 1:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 7:32 pm Temat postu: |
|
|
Hello
Fajna, w szczególności zawór sterujący robi wrażenie.
Czy wał korbowy jest złożony, czy jest toczony z jednego kawałka? _________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mareks1410
|
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 8:19 pm Temat postu: |
|
|
szdowk napisał: | Hello
Fajna, w szczególności zawór sterujący robi wrażenie.
Czy wał korbowy jest złożony, czy jest toczony z jednego kawałka? |
Witam
wał korbowy był frezowany i składany w połówek, tak było łatwiej osadzic korbowód, a zawór, ot taka moja fantazja techniczna , ale sprawdza się bez problemów !!, silnik ma płynną regulację obrotów , zarówna na prawych i na lewych obrotach, silnik po zatrzymaniu w punkcie zero bez problemu startuje w obu kierunkach, jedeynie przy ciśnieniu około 4 atm zaczynają się problemy ze startem, ale przy 2 atm wszystko funkcjonuje idealnie !!, silnik ma regulację skoku tłoka +/- 2 mm, regulację zaworu =/- 2 mm, jesli znajdę fotki silnika w stanie rozłożonym to wstawię
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
HeniekL
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mareks1410
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 2:53 pm Temat postu: |
|
|
[quote="HeniekL"]Fajny model . Szkoda tylko, że tak szybko powędrował do "Żyda" - http://allegro.pl/item787804734_silnik_parowy_maszyna_parowa_zobacz_jedyna_taka.html
Może w wolnym czasie zechciałbyś podac wymiary poszczególnych elementów, oraz rysunek wykonawczy?! Czy to samodzielna praca, jakimi urządzeniami się posługiwałeś przy budowie modelu?
PS. Czyżby usunięcie fotek z tematu było formą ochrony praw autorskich ?!
http://www.youtube.com/watch?v=foRHT7Y8zg0[/quote
wszelkie prawa autorkie są moje !!..cały pomysł, projekt i wykonanie także !!...wszelka dokumentacja to kilka kartek A4 zarysowanych w całości, i tak większośc "procesu twórczego" przebiegała na bierząco w czasie robienia silnika, więc nie wszystko jest w wersji papierkowej !, co do maszyn..tokarka, frezarka uniwersalna, wiertarka słupowa...imadło !!! i mnóstwo samozaparcia, gdyż tak do końca nie miałem pewności czy to wszystko tak naprawdę zadziała !!, ale działa super !!, na youtube nie mam konta, więc kolega mi to tam wkleił !!...jakie wrażenia z pracy silnika ??!!..jestem ciekawy opinii !!...wkrótce będzie silnik dwucylindrowy !! |
|
Powrót do góry |
|
 |
HeniekL
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 3:20 pm Temat postu: |
|
|
Silnik jest bardzo starannie wykonany, możnaby popracować jeszcze nad sworzniami łaczącymi poszczególne ruchome elementy- śrubki nie wyglądają zbyt efektownie . Mogłeś pozostawić kilka fotek, zapewne w niczym by to nie zaszkodziło . |
|
Powrót do góry |
|
 |
mareks1410
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 3:28 pm Temat postu: |
|
|
HeniekL napisał: | Silnik jest bardzo starannie wykonany, możnaby popracować jeszcze nad sworzniami łaczącymi poszczególne ruchome elementy- śrubki nie wyglądają zbyt efektownie . Mogłeś pozostawić kilka fotek, zapewne w niczym by to nie zaszkodziło . |
wiem, na łączeniu rozrządu z korbowodem rozrządy jest śrubka, mam wytoczony sworzeń z mosiądzu, trzeba tylko wlutowac w cięgno rozrządu !!, na połączeniu korbowodu z osią tłoka jest sworzeń z nierdzewki fi 2,5 mm, sprawdza się rewelacyjnie !!...co do fotek, to poszukam gdzieś w kompie fotki silnika w stanie "rozkładu", i wstawię |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz dołączać plików Możesz pobierać pliki z tego forum
|