Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piotr_O
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 1:18 am Temat postu: Zmiana obrotów silnika parowego |
|
|
Witam. Moze mnie ktoś uswiadomić jak zrobic w modelu zmianę obrotów silnika ? bo zazwyczaj robi się to ręką w modelu kręcąc lekko kołem zamachowym w prawo lub lewo. a jesli model jest za duzy? albo sposób na rękę wydaje sie za mało profesjonalny to jak to rozwiązac? Chodzi mi o to by przestawić dźwignią rozdzielacz a nie całe koło zamachowe.... _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Teigrek
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 2:26 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
do zmiany kierunku obrotów i jednocześnie regulacji napełnienia cylindra w tradycyjnych silnikach parowych (np. parowozowych) służy stawidło -czyli mechanizm regulujący rozrząd pary. A jak to wygląda? -najlepiej zobrazuje to program, który podałem w linkach, przedstawia on właśnie różne rodzaje stawideł (w polskich lokomotywach najpopularniejsze jest systemu Walscherta <Heusingera>).
Dodam że stosowanie regulowanego rozrządu nie eliminuje martwego punktu, aby go wykluczyć potrzebne są conajmniej dwa cylindry.
pozdrawiam
/\/\
/\/\ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 6:25 pm Temat postu: |
|
|
Program juz męczyłem ale mi chodzi o rozwiązanie jakie mozna zastosowac w modelu stacjonarnym, takie, które zajmie mało miejsca i bedzie proste w konstrukcji... A martwy punkt... hmm zawsze mozna ruszyc ręką  _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 11:54 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Nie czytałem waszej rozmowy zbyt uważnie, ale zdołałem wychwycić o co wam chodzi, najlepiej zilustruje
to ten programik(szkoda,że to ja go nie napisałem ): http://www.sendspace.com/file/2jb22f
PS. Tymi suwakami na górze reguluje się ustawienie: nawrotnika i przepustnicy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 12:50 am Temat postu: |
|
|
Programiki te mam wszystkie.... ale niestety jestem wybredny i chciałbym prostsze rozwiązanie... Nie mówie ze to co podsyła Szakal jest złe... ale maszyna którą chciałbym zbudować była by modelem leżącym ( regulator z boku tak jak w modelach "szkolnych") i potrzebuję rozwiązanie pod taki układ... wiem ze zawsze mozna to przekręcic o 90 stopni ale nie wydaje sie wam to za bardzo skomplikowane? nie da sie zrobic zmiany obrotów mniejszym kosztem ( mniejszą ilością dźwigni)? I zrobic takie , które było by tylko na popychaczu z regulatora... jakas dzwignia lub dwie i gra... Chodzi mi o jak najprostsze rozwiązanie. _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Teigrek
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Piotr_O napisał: | Program juz męczyłem ale mi chodzi o rozwiązanie jakie mozna zastosowac w modelu stacjonarnym, takie, które zajmie mało miejsca i bedzie proste w konstrukcji... |
Ale przecież w maszynach stacjonarnych również stosuje się takie mechanizmy, np. tu masz model takiej maszynki ze stawidłem Stephensona:
http://pl.youtube.com/watch?v=aDs4KIogJXY
Jeśli chcesz coś uprościć, to możesz zastosować tylko jeden drążek mimośrodowy do poruszania jarzmem, ale wtedy zmieni się przebieg wlotu i wylotu pary z cylindra i silnik będzie miał mniejszą moc.
Piotr_O napisał: | A martwy punkt... hmm zawsze mozna ruszyc ręką  |
Kierunek obrotów też można nadać ręką... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Teigrek
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 10:16 pm Temat postu: |
|
|
Znalazłem filmik z bardzo fajnym silnikiem z uproszczonym sterowaniem rozrządem -właśnie taki, w którym jarzmo jest poruszane tylko jednym drążkiem mimośrodowym -czyli to o czym pisałem.
http://pl.youtube.com/watch?v=yeTtgN9RFms
/\/\
/\/\ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 12:21 am Temat postu: |
|
|
i o cos takiego mi chodziło dzieki za pomoc juz za niedlugo mam nadzieje ruszy budowa mojej maszyny.... aktualnie faza projektowania. jak bedzie tak daleko umieszcze materialy i dane modelu  _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|