|
technique.pl Forum poświęcone technice rządzonej przez inżynierów :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Teigrek
|
Wysłany: Pią Sty 26, 2007 3:20 pm Temat postu: Czym opalać |
|
|
Jakie paliwo polecilibyście do ogrzewania miniaturowych kociołków parowych, żeby dawało jak najwięcej ciepła i przy tym możliwie mało kopciło. Z tego co wiem najczęściej używa się alkoholu, benzyny, nafty, czy paliwka turystycznego lub ewentualnie gazu. Ja jestem zwolennikiem paliw ciekłych bo w razie "kryzysu" łatwo je zastąpić jakąś inną palną cieczą, tylko nie wiem które z ogólnodostępnych paliw ciekłych daje najwiękrzą temperaturę paląc się w prostym palniku knotowym, może ktoś z Was jest bardziej zorientowany w tym temacie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 12:16 pm Temat postu: Re: Czym opalać |
|
|
Hello
Teigrek napisał: | Jakie paliwo polecilibyście do ogrzewania miniaturowych kociołków parowych, żeby dawało jak najwięcej ciepła i przy tym możliwie mało kopciło. Z tego co wiem najczęściej używa się alkoholu, benzyny, nafty, czy paliwka turystycznego lub ewentualnie gazu. |
Osobiście używam spirytusu i jestem zadowolony. Paliwa turystyczne też są fajne, ale nie zawsze są pod ręką, a i rozmiar i kształt pigułek bywa różny. Aczkolwiek wszystkie współczesne zabawki "Mamod" tego używają (wymogi bezpieczeństwa? UE?)
Odradzam naftę - bo kopci strasznie. Podobnie wszelkiej maści (bez)zapachowe świeczki. Po paru próbach subiektywnie wydaje mi się, że produkują więcej sadzy niż ciepła
Natomiast benzyny trochę się boje używać "w mieszkaniu"...
Gaz (rozumiem, że butan od zapalniczek) wydaje się być atrakcyjny, ale przyznam się, nigdy nie rozważałem budowy takiej instalacji. Myślę, że w wypadku rozszczelnienia instalacji gazowej "podczas zabawy", było by nieciekawie (tzn. kwesta gustu). Mimo to przyznam, że w pewnych zastosowaniach wydaje się być atrakcyjny (np. w lokomotywie HO w przytoczonym przez Ciebie linku - zresztą bardzo ciekawym, szkoda, że autor nie dokończył swojego dzieła - sądząc po datach).
Zwróć uwagę, że palnik spirytusowy niekoniecznie musi być knotowy. Palniki spalające "opary spirytusu" co prawda potrafią być bardzo "paliwożerne" - ale za to dają dużo ciepła.
Teigrek napisał: | Ja jestem zwolennikiem paliw ciekłych bo w razie "kryzysu" łatwo je zastąpić jakąś inną palną cieczą, tylko |
Szczęśliwie silniki spalania zewnętrznego (parowe, stirlinga) umożliwiają budowę całkowicie wymiennych zestawów palinków. Przy odrobinie dobrej woli można zbudować palenisko dla drewna lub węgla z opcją na opalanie paliwami ciekłymi lub gazowymi poprzez dołożenie "wkładu palnikowego".
Teigrek napisał: | nie wiem które z ogólnodostępnych paliw ciekłych daje najwiękrzą temperaturę paląc się w prostym palniku knotowym, może ktoś z Was jest bardziej zorientowany w tym temacie? |
Chodzi mi po głowie wartość opałowa paliwa. Przyznam się, że nigdy nie robiłem porównania. Patrząc na tabelki zamieszczane w internecie, to wartość opałowa paliw ropopochodnych i spirytusu jest (w granicach +-10%) podobna. _________________ Szymon D.
Ostatnio zmieniony przez szdowk dnia Wto Lut 20, 2007 11:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Teigrek
|
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Chyba zdecyduję się na spirytus. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Augi
|
Wysłany: Wto Lut 20, 2007 3:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Ja osobiście polecam spirytus. Zwykły denaturat. Wysoka wartość energetyczna, ogólnie dostępny. Wygodny w obłudze. Jeżeli chcemy zatrzymać maszynę wcześniej, wystarczy przykryć palniczek kawałkiem blaszki. Zamykamy w ten sposób dostęp powietrza i palnik gaśnie. Stanowczo odradzam wszelkiego rodzaju rozpuszczalniki, nafltę, benzynę. Kopcą, smrodzą, są niebezpieczne ze względu na opary! Spirytus i jeszcze raz spirytus!
Pozdrawiam _________________ Augi |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz dołączać plików Możesz pobierać pliki z tego forum
|