Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szakal
|
Wysłany: Sob Lis 17, 2007 6:54 pm Temat postu: Ciekawy pomysł |
|
|
Witam!
Myślałem sobie o starym dobrym silniku oscylacyjnym i wpadłem na pomysł, żeby zastosować wtłaczanie pary po obydwu stronach cylindra, piszcie czy takie coś było już na forum i czy nie tylko ja to wymyśliłem, czy ten pomysł ma jakieś znaczące wady przez, które nigdy o takim rozwiązaniu nie słyszałem.
Opis: |
|
Rozmiar pliku: |
76.8 KB |
Obejrzano: |
2914 Raz(y) |

|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teigrek
|
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 2:31 pm Temat postu: Re: Ciekawy pomysł |
|
|
Szakal napisał: | piszcie czy takie coś było już na forum i czy nie tylko ja to wymyśliłem, czy ten pomysł ma jakieś znaczące wady przez, które nigdy o takim rozwiązaniu nie słyszałem. |
Heh, też kiedyś coś takiego wymyśliłem na lekcji biologii Jak gdzieś na trafie na mój zeszyt z tamtych czasów to wrzuce skana -bo na ostatnich stronach zeszytów zawsze rysowałem jakieś maszyny parowe, kotły, parowozy, pociągi czy wymyślone schematy stacji. Zresztą teraz na studiach też tak robie...
Taki silnik jest dwa razy silniejszy od zwykłego "oscylatora", jedyny problem przy wykonaniu to dławnica. Ale myślę, że jeśli już mamy możliwość wykonania w miarę dobrych dławnic, to lepiej budować klasyczny silnik z rozrządem suwakowym, bo moc "oscylatora" zawsze będzie ograniczona przez krótką fazę wlotu pary.
MM
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Jedno pytanko, bo mój język nie jest zbyt bogaty. Co to jest dławica?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teigrek
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 5:07 pm Temat postu: |
|
|
No, w sumie to by był z tym problem w oscylatorze, bo ta część przenosi duże obciążenia, ale mnie to nie zniechęca do tych silniczków.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pastor
|
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 7:01 pm Temat postu: |
|
|
Szakal napisał: | No, w sumie to by był z tym problem w oscylatorze, bo ta część przenosi duże obciążenia, ale mnie to nie zniechęca do tych silniczków. |
Jeśli chcesz zbudowac taki modelik to spróbój poeksperymentować ze starą spręzyną gazową od wspierania tylnych drzwi w autach. Jest tam bardzo skutecznie uszczelniona dławnica, a opory przesuwu ma zupełnie znośnie. Przynajmniej ta, którą ja się bawiłem
Pozdr
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 11:38 am Temat postu: |
|
|
Aha, to dziękuje