|
technique.pl Forum poświęcone technice rządzonej przez inżynierów :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
addiator
|
Wysłany: Pią Lut 28, 2014 11:26 pm Temat postu: Szkolna maszyna - oryginalnie niemiecki projekt? |
|
|
Przeglądając niedawno pewne anglojęzyczne forum, spotkałem się z czymś co bardzo mnie zaintrygowało. Osoba przedstawiająca swoją kolekcję, pokazuje taką oto maszynę:
Chyba każdy na tym forum rozpozna w niej naszą ukochaną szkolną maszynkę - tyle, że właściciel twierdzi, że to niemiecki "Bischoff" z lat 30-tych. http://modelsteam.myfreeforum.org/index.php?component=content&topicid=22306 (link do tematu).
Podobnie maszyna w tym filmie: http://www.youtube.com/watch?v=_oLYrJYdB24 , ta z prawej, także podobna do szkolnej, acz różniąca się pewnymi szczegółami, jest opisana jako maszyna niemiecka.
Google grafika pokazuje, iż Bischoffy faktycznie charakteryzowały się podobną konstrukcją. Chociaż z drugiej strony wszystkie poziome silniki z jednomimośrodowym rozrządem są dość podobne...
Takie pochodzenie projektu szkolnych maszyn było moją hipotezą już od dawna i zastanawiam się, czy ktoś tutaj wie może coś więcej o korzeniach polskich maszyn - czyżby jakaś fabryka modeli została po prostu przejęta po 45- roku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Wto Mar 04, 2014 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Hello
Istnieje możliwość, że maszyna szkolna miała jakiś swój pierwowzór.
Jednak w to, że zdjęcie przedstawia maszynę Bischoff uwierzę dopiero wtedy, jak zobaczę dokładnie taką samą w katalogu tej firmy.
Natomiast maszyna na filmie (ta po prawej stronie) jest tylko podobna - zbudowana w tym samym układzie i podobnego rozmiaru, ale wyraźnie inna.
Co do przejęcia jakiejś fabryki po wojnie - to wątpię. Raczej Niemcy nie uruchomili podczas wojny produkcji modeli maszyn parowych w Poznaniu. Raczej w ogóle by ich nie produkowali podczas wojny... Stąd też myślę, że po wojnie nie przenoszono by produkcji z jakiegoś zakładu na "ziemiach odzyskanych" do Poznania, bo i nie było by co przenieść. Za bardzo to naciągane. Szybciej można by uwierzyć w jakąś przedwojenną prywatną firmę, która jeszcze po wojnie wznowiła produkcję, ale szybko została uspołeczniona i wtedy w ramach konsolidacji mogło dojść do przeniesienia produkcji. Ale to tylko moje wydumane hipotezy. _________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz dołączać plików Możesz pobierać pliki z tego forum
|