Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piotr_O
|
Wysłany: Czw Paź 31, 2013 12:46 am Temat postu: stawidło Stephensona do Szkolnej maszyny parowej. |
|
|
Witam!
Zabrałem sie za przrobienie mojego modelu - w sposób nieinwazyjny wiec poza max czterema otworkami mocujacymi w podstawie, nic innego nie uszkodze
Wszystkie elementy zostały wykonane przy uzyciu tokarki i szlifierki kątowej...
Niektórych nie bede opisywal - bo każdy zna ten model i bedzie wiedzial o co chodzi
teraz będą elementy, które będa przykręcone poprzez pręciki fi3mm do tych powyżej ze zdjęć i będa ruszały stawidłem.
- zrobilem 3 sztuki - dwie krótkie do zadania które opisałem a dłuższe - musze zastąpić pręcik od suwaka na nowy bo jest za krótki i za blisko regulatora odśrodkowego.
powyższe elementy sa jeszcze do wykonczenia - co zrobie na dniach.
Musze też wytoczyć mimośród na oś koła zamachowego, dorwać nierdzewne pręty fi3mm i kawałek blachy mosiężnej 3mm by zrobić resztę potrzebnych elementów. Jak sie uda- dla chetnych zrobie rysunki potrzebnych elementów
Pozdr! _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 11:21 am Temat postu: |
|
|
Nie mogę się doczekać efektu końcowego, bo pomysł jest moim zdaniem bardzo ciekawy;-)
Pozdrawiam! _________________ .::Szakal::. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
Wysłany: Pią Lis 08, 2013 12:44 am Temat postu: |
|
|
Przebudowa ruszyła dalej.
Oto zdjęcie etapów powstawania "kamieni"
pierwszy od lewej - tyle na ile było to możliwe wykonałem frezem tarczowym wpiętym we wrzeciono tokarki (kamien wsadzony w miejsce noża)
środkowy - poprawiony przy użyciu brzeszczotu
ostatni ( z prawej) wykończony pilnikiem.
Nie są jeszcze rozwiercone ze względu na fakt, ze nie mam wykonanego najważniejszego elementu stawidła i nie wiem czy będą tam śruby m2 czy m3 (wyjdzie w praniu)
Za 30zł wykonali mi nowe mimośrody ( niestety nie miałem materiału i możliwości wykonania identycznie otworów na os( mimośrodowych) - oczywiście nierdzewka
Tak to wygląda po spasowaniu - popychacze są dłuższe jak narazie (celem dopasowania do powstającego stawidła) ( tez z nierdzewki - dostałem gratis przy toczeniu mimośrodów)
Jak widać - wymieniłem popychacz rozdzielacza na dłuższy! (oryginal jest za blisko regulatora prędkości i bym się nie zmieścił)
Kolejny etap -
Materiał najlepiej mosiadz na stawidło grubości 3mm
projekt i wykonanie i musze wymyślić jak je zawiesić a to wcale nie jest takie latwe - mało miejsca a przy okazji nie chce tego zepsuć
Myśle ze za 2 tygodnie bedzie na chodzie - ewentualnie za 3
P.S.
Obracajace sie obok siebie dwa mimosrody wygladają przepięknie! ;D _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Czw Gru 12, 2013 11:02 pm Temat postu: |
|
|
Hello
Jakieś postępy? _________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
Wysłany: Pią Gru 13, 2013 2:55 am Temat postu: |
|
|
Tak ale w pracy inz.
Dostałem dwa tyg temu przefrezowany na 3 mm kawałek mosiadzu by wykonać najważniejsza czesc stawidla ale jak narazie do 17 musze oddać prezentacje do pracy:p moze usiade na chwile w weekend by zrobic projekt!
Musze przemyslec sprawę mocowania i zamieszczenia sie pomiędzy elementami maszyny...
Stawidlo musi być zawieszone wahliwie i do końca nie mam pomysłu jak to do końca zrobic;)
P.S.
Cieszy mnie bardzo fakt, ze ktoś śledzi moje poczynania!
Pozdrawiam! _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 1:35 am Temat postu: |
|
|
 _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 1:38 am Temat postu: |
|
|
wygląda to tak- 3 godziny walki i stawidło juz działa - maszyna jest mniej więcej ustawiona.
muszę jeszcze zrobić panewki, poskręcać to prawidłowo i wykonać uchwyt i dźwignie do sterowania.
zastanawiam się, czy nie wykonać jeszcze hamulca głównego na kole zamachowym tak aby model ładniej wyglądał
http://www.youtube.com/watch?v=wxP3sKKGh_Y&feature=youtu.be
pozdrawiam! _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Wto Mar 04, 2014 4:42 pm Temat postu: |
|
|
Hello
Jak dla mnie to super  _________________ Szymon D. |
|