Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szakal
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2012 6:26 pm Temat postu: Zawór bezpieczeństwa nie działa:( |
|
|
Pracuję nad kotłem do swojego silnika i wszystko jest już w zasadzie gotowe, tylko że są problemy z zaworem bezpieczeństwa,
który pomimo nacisku sprężynki na kulkę puszcza cały czas parę(marnuje) a, gdy go już podkręcę trochę mocniej to wtedy już nie puści mi ciśnienia przy 0,8 Bar-a.
Prościej: W ogólnym założeniu zawór ma trzymać ciśnienie do 0,8 Bar-a, ale otwiera się już praktycznie na samym początku i cały czas puszcza:-/
O samym zaworze. Wykonany jest z redukcji do pompki rowerowej, kuleczki łożyskowej i sprężynki. Całość jest nakręcana na wentylek starego typu, wklejony
w kocioł, który pełni funkcję gniazda dla kuleczki.
Proszę o jakąś pomoc, bo jeżeli mam nadzorować pracę zaworu bezpieczeństwa cały czas to równie dobrze mogę zrobić zaworek spustowy po prostu:-P
Załączam poniżej zdjęcia.
Opis: |
Rozebrany zawór z pokazanymi poszczególnymi elementami |
|
Rozmiar pliku: |
218.53 KB |
Obejrzano: |
1136 Raz(y) |

|
|
218.98 KB |
1168 Raz(y) |

|
|
204.29 KB |
1191 Raz(y) |

|
_________________ .::Szakal::. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szdowk
|
Wysłany: Sro Gru 05, 2012 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Hello
Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to aby lepiej spasować gniazdo do kuleczki - np. puknąć ją w gnieździe młotkiem przez jakiś pobijak... i oczywiście potem sprawdzić, czy jeszcze działa.
Ale może któryś z kolegów zaproponuje coś lepszego...
PS. To "plastomodelina" ???? Sorry, ale jakoś nie widzi mi się kocioł składany na masy plastyczne :/ Czy to na pewno bezpieczne? Większość "popularnych" żywic zaczyna się rozpadać powyżej 80st.C...
PS2. Zaworek spustowy IMHO też być powinien
PS3. Może da się kupić "autoryzowany" zawór bezpieczeństwa na 0,8BAR?
_________________ Szymon D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Czw Gru 06, 2012 12:37 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | Zaworek spustowy IMHO też być powinien Wink |
A co to oznacza? - chodzi mi o ten skrót
Poxilina skrywa pod sobą lut cynowy LC40:-) Więc nawet jak się rozklei dojdzie tylko do kilku wycieków z nie do końca
szczelnych spoin lutowanych
Odpowiadając na ad. PS3 To dopracowuję zaworek zrobiony z odwróconego wentylka rowerowego, który otwiera się przy mw 0,75Bar:-0
Także wynik tego pomysłu jest wysoce zadowalający:-D
W najbliższym czasie podam wynik testu:-)
_________________ .::Szakal::. |
|
Powrót do góry |
|
 |
HeniekL
|
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 12:12 am Temat postu: |
|
|
IMHO - popularny akronim wyrażenia In My Honest Opinion (ang. szczerze mówiąc (dosł. w mojej szczerej opinii)), również tłumaczony jako In My Humble Opinion (ang. moim skromnym zdaniem)....
o ile o ten skrót Ci chodziło
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szaroleta
|
Wysłany: Nie Gru 23, 2012 3:07 pm Temat postu: |
|
|
Zawory bezpieczeństwa na 1/2" najniższe ciśnienie jakie widziałem są na 1,5 bar. Do kupienia w sklepach z armaturą wodną. Problemem mogą być ich duże wymiary w porównaniu do tego co na zdjęciu. Mam taki zawór bezpieczeństwa na 10 bar i do pod parą sprawuje się świetnie. Pod kątem pary wodnej chyba są właśnie projektowane, na wypadek zagotowania się wody w bojlerze czy piecu.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|