Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szakal
|
Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 10:31 pm Temat postu: Odlewanie tłoka |
|
|
Witam!
Tworzę prosty model silnika oscylacyjnego i... budowa stanęła w miejscu. Mam już niemal wszystkie potrzebne elementy poza tłokiem, który próbuję odlać z cyny ale po odlaniu tłok przykleja się i nie chce się wysunąć Jeden z użytkowników YT napisał mi, że po wysmarowaniu formy smarem grafitowym przed wlaniem cyny będzie ok, ale nie jest i tutaj moje pytanie. Jak prawidłowo wykonać taką operację? Proszę o jakąś poradę lub ogólny schemat jak prawidłowo to zrobić.
Pozdrawiam! _________________ .::Szakal::. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciej
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Z czego masz formę?
Odlewam ołów w formie aluminiowej i nie mam problemów, byle tylko forma była dobrze nagrzana, bo odlewy wychodzą z wadami. Stop też musi miec właściwa temperaturę. _________________ pozdrawiam
Maciek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Teigrek
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Ja odlewałem tłoczek ze stopu LC60 w miedzianej formie i wybiłem go bez problemu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 8:53 am Temat postu: |
|
|
Widocznie będę musiał zbudować jakiś ściągacz śrubowy, który wyciągnie tłok :/ Mam jeszcze takie pytanie czy po wlaniu cyny do formy chłodzicie ją wodą czy czekacie aż sama się schłodzi? _________________ .::Szakal::. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotr_O
|
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 5:50 pm Temat postu: |
|
|
a moze wytoczyć Ci tlok z mosiądzu? aluminium? odpadnie wiele problemów
a zrobić to mogę za cene materiału i koszt wysyłki
Pozdrawiam _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy wysoce nieprawdopodobne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|