Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szaroleta
|
Wysłany: Nie Lut 13, 2011 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Film z testu inżektora: http://www.youtube.com/watch?v=YhfOM_6Y9Ww Zmniejszyłem dyszę parową do 2 mm średnicy. Inżektor zasilany parą pod ciśnieniem 5 atmosfer, podobno potrzeba 6 atm żeby zadziałał. Ostatnią dyszę muszę zrobić jeszcze raz z mosiądzu, bo stal strasznie szybko koroduje. Miałem też krzywo nacięty gwint. Otwory dysz nie były współosiowe i strumień wody nie trafiał dokładnie w otwór ostatniej dyszy. Przy zasilaniu parą pod ciśnieniem 5 atm miałem tylko 2 atm na wylocie wody. Jak widać na filmie sporo wody wylatuje przez przelew, co nie powinno mieć miejsca podczas pracy inżektora. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Teigrek
|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 12:19 pm Temat postu: |
|
|
Świetnie! Ale myślę, że na przelewie powinien być zawór, który należy zamknąć się kiedy inżektor już zassie wodę i zacznie pracować. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Przez przelew i dyszę wylotową leciało tyle samo wody :/ ale wszystko jest do dopracowania ) Gratuluję, bo zrobienie działającego inżektora nie jest rzeczą łatwą :// Co do zaworu proponowanego przez Teigreka to myślę, że powinno to załatwić sprawę ) _________________ .::Szakal::. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szaroleta
|
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Kolejny test inżektora. Znowu klapa. Wymieniłem dyszę wodną. Zwiększyłem ciśnienie pary do około 7 atmosfer co dało mi jakieś 5-6 atm ciśnienia wody na wylocie inżektora. Już lepiej ale nadal ciśnienie na wylocie nie jest większe niż ciśnienie pary w kotle. Przelewem nadal wylatuje woda (ale chyba to najmniejszy problem, jak się okazuje). Wykręciłem dyszę parową i sprawdziłem jak wylatuje przez nią para. Zdziwiłem się bardzo gdy zobaczyłem że do dyszy porwana jest woda z kotła Myślę że otwór o średnicy 2 mm to jeszcze zbyt dużo. Zrobię kolejną dyszę parową, tym razem o średnicy 1,5 mm. Zakładam, że poleci mniej pary lecz zwiększy się prędkość. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|