Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szakal
|
Wysłany: Nie Lut 22, 2009 3:24 pm Temat postu: Inżektor |
|
|
Do czego służy ten element w inżektorze parowozowym(obrazek poniżej), bo nie wygląda jak inżektor(obrazek na samym dole):
Opis: |
|
Rozmiar pliku: |
33.81 KB |
Obejrzano: |
2544 Raz(y) |

|
|
14.95 KB |
2409 Raz(y) |

|
_________________ .::Szakal::. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Teigrek
|
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 2:04 am Temat postu: |
|
|
Jaki element? ten najbardziej wystajcy? -to komora przelewowa, a właściwie jej obudowa z zaworem.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Do czego służy ta komora przelewowa? Myślałem, że przelew odbywa się tylko wewnątrz inżektora i potem bezpośrednio rurą na zewnątrz(obrazek niżej, element zaznaczony czerwonymi paskami z różowym wypełnieniem"overflow"):
|
45.66 KB |
3095 Raz(y) |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
szaroleta
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 5:22 pm Temat postu: |
|
|
Poszukuję planów budowy inżektora na parę świeżą. Chcę zrobić mały model w odpowiedniej skali do zasilania kotła. Interesują mnie głównie wymiary poszczególnych dysz. Mój pierwszy inżektor okazał się być kompletną klapą, zamiast zasysać wodę puszczał do zbiornika z wodą parę. Pomoże mi ktoś?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teigrek
|
Wysłany: Sro Gru 08, 2010 6:38 pm Temat postu: |
|
|
A uruchamiałeś go we właściwy sposób? Żeby inżektor zaczął pracować nie wystarczy otworzyć tylko dopływ pary, cała sztuka polega na tym żeby go "zassać" nawet doświadczone smoluchy (maszyniści) miewają z tym problemy.
Niestety nie mam już dostępu do planów, wiec w tym Ci nie pomogę. Ale ja na twoim miejscu zasilałbym kocioł pompą. Pompa to co prawda droższe rozwiązanie i wymaga podgrzewacza, ale w praktyce jest wygodniejsza podczas obsługi. Np. Niemcy w parowozach jako główne źródło zasilania stosują pompy, w Polsce przed wojną też stosowano pompy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szaroleta
|
Wysłany: Sro Gru 08, 2010 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Pompa tłokowa to dla mnie żaden problem Inżektor chcę zrobić z czystej ciekawości. Mam nadzieję, że któryś z kolei będzie w końcu działać. Zastanawiają mnie tylko średnice dysz. W Internecie znalazłem kilka planów, lecz prawie każdy inżektor ma inną budowę. Wybrałem ten, w którym dysze mają coraz mniejsze średnice... Okazało się że inżektor zamiast zasysać wodę wypychał parę do zbiornika z wodą Próbowałem odratować jakoś ten inżektor rozwiercając dysze i udało mi się uzyskać efekt ssania Kolejne podejście planuję zrobić z dyszą parową o najmniejszej średnicy a kolejne coraz większe. Jestem pewny że inżektor będzie zasysał wodę, jednak martwi mnie to czy będzie w stanie pokonać ciśnienie panujące w kotle. Wszystko zależy od doboru średnic i wielkości dysz, co za tym idzie prędkości pary oraz jej energii kinetycznej. Tylko w jaki sposób to wszystko obliczyć?? Niestety chyba nie pozostaje mi nic innego jak metoda prób i błędów.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szaroleta
|
Wysłany: Sob Gru 11, 2010 5:43 pm Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że zawór przelewowy jest po to, aby przy otwieraniu zaworu parowego, gdy para ma jeszcze małą prędkość wszystko nie cofało się rurą, która ma zasysać wodę. Wtedy woda jest ciągle zasysana, a gdy w dyszy będzie odpowiednia prędkość to wpychana jest przez tą odwróconą dyszę do kotła. Oczywiście mogę się mylić Swój nieudany inżektor testowałem bez przeciwciśnienia na wylocie, a nawet wtedy nie chciał działać. Może wspólnymi siłami uda nam się rozgryźć to ustrojstwo
Ostatni rysunek różni się od innych komorą przelewową. Chyba właśnie tego szukałem Średnica dyszy parowej jest mniejsza niż średnica kolejnej dyszy w miejscu przelewu. Ostatnia odwrócona dysza najmniejsza. Chyba już łapię w czym rzecz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Sob Gru 11, 2010 6:29 pm Temat postu: |
|
|
Cytuję z Wikipedii: "ssąco-tłoczące - np. Friedmanna, Strubego - umieszczane w pobliżu kotła, zwykle w budce maszynisty; wpychają wodę do kotła poprzez wywołanie ssania przez parę wodną. Nadają wodzie dużą prędkość, która zamieniona na ciśnienie, pozwala pokonać ciśnienie w kotle i wlot wody do niego."
Wszystko o inżektorach parowozowych(w skrócie): http://parowozy.net/technika/urzadzenia-zasilajace-kociol-woda
|
Powrót do góry |
|
 |
szaroleta
|
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 12:44 am Temat postu: |
|
|
http://www.baggo.copperstream.co.uk/me/injectors/injectors1.htm
4 strony na temat budowy inżektora niestety po angielsku chociaż dobre i to. Inżektor z tego co widzę to jest identyczny jak ostatni rysunek na forum. Z tekstu wynika że dysze mają kąty ja na rysunku 6, 9 i 13 stopni i kąty te muszą być właśnie takie do prawidłowego działania inżektora.
Czekam na dalsze wskazówki
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Wto Gru 14, 2010 1:27 am Temat postu: |
|
|
Też kiedyś oglądałem tę stronkę
|
Powrót do góry |
|
 |
Szakal
|
Wysłany: Wto Gru 14, 2010 4:06 pm Temat postu: |
|
|
To popracuj trochę nad dyszami a jak znajdziesz trochę czasu to możesz zdać nam jakąś foto relację z budowy
|
Powrót do góry |
|
 |
szaroleta
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szaroleta
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szaroleta
|
Wysłany: Sob Sty 15, 2011 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Inżektor nie działa tak jak powinien. Niby zasysa wodę i ją pompuje, ale większość wody wylatuje przez przelew zamiast przez dyszę wylotową. Przy zwiększeniu dopływu pary woda przestaje być zasysana a zamiast niej leci para. Podejrzewam że dysza parowa ma zbyt dużą średnicę. Na początku wszystko działa dobrze, ale potrzebna jest większa prędkość wody żeby się przecisnąć przez ostatnią dyszę. Jednak gdy zwiększę ciśnienie w celu uzyskania większej prędkości, pary jest już tak dużo, że nie zdąży się skroplić. Wnioskuję, że należy zmniejszyć średnicę dyszy parowej, aby uzyskać większą prędkość przepływu, lecz przy mniejszej ilości pary. Może ktoś pomoże mi rozwiązać tę kwestię? Byłbym bardzo wdzięczny
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|